جستجوی کتاب

عنوان کتاب، مولف، مترجم یا ناشر مورد نظر خود را برای جستجو وارد کنید.

ورود به فروشگاه

معرفی کتاب: کنترل خشم

معرفی کتاب: کنترل خشم

«کنترل خشم» با زیرعنوانِ آنچه باید درباره‌ی خشم و شیوه‌ی کنترل آن بدانید کتابی است به قلم مهسا عمادی که نشر درنا قلم آن را به چاپ رسانده است. مثل ذهنِ هر موجود دیگری روی کره‌ی خاکی، مهم‌ترین هدف و کارکرد ذهن ما انسان‌ها حفاظت از ما در برابر خطرات، تهدیدات و تأمین خواسته‌ها و نیازهایی است که برآورده کردن آن‌ها نیز به‌طور مستقیم و غیرمستقیم، بر سلامت، امنیت و لذتمان اثرگذار است. بنابراین هرگاه ذهنمان با عامل یا محرکی روبه‌رو شود که آن را تهدیدی برای امنیت و سلامتی‌مان قلمداد کند، با بروز احساسات و هیجاناتی خاص، تلاش می‌کند با اثرگذاری بر تفکر و اندیشه و البته ایجاد بازخوردهای جسمی و رفتاری، آمادگی‌مان را برای واکنش نشان‌دادن به آن محرک و ازبین‌بردن یا دور شدن از عامل تهدیدزا افزایش دهد. این فرایند و این نوع واکنش ذهنی نسبت به عوامل و محرک‌های بیرونی آزاردهنده، امری مشترک بین ما و حیوانات است.

درواقع، همان‌گونه که قورباغه با نزیک‌شدن شکارچی، به‌شدت احساس خطر و ترس می‌کند، ذهن انسان نیز واکنش مشابهی به محرک‌های تهدید‌آمیز نشان می‌دهد. در این میان، خشم نیز یکی از مهم‌ترین هیجاناتی است که انسان مثل دیگر حیوانات در رویارویی با خطرات و تهدیدات تجربه می‌کند؛ اما خشمگین‌شدن انسان تفاوت بسیار مهمی با خشمگین شدن حیوانات دارد که این تفاوت زاییده‌ی زندگی هوشمند اجتماعی اوست.

تمامی حیوانات فقط در برابر محرک‌های خاصی هیجان خشم را تجربه می‌کنند. این محرک‌ها شامل مواردی مثل گرسنگی و احساس خطر برای سلامت خود می‌شود؛ اما ما انسان‌ها به دلیل داشتن توانایی‌ای که از آن با عنوان هوش هیجانی یا عاطفی یاد می‌شود، در برابر محرک‌های دیگری نیز خشم را تجربه می‌کنیم که از جمله‌ی آن‌ها «احساس خطر برای از دست دادن اعتبار خود» است. اصولا هیچ حیوانی معنای اعتبار اجتماعی را درک نمی‌کند که با تهدید شدن این اعتبار خشمگین شود، هیچ حیوانی از اینکه همجنسانش به او توجه و محبت نکنند، ناراحت و خشمگین نمی‌شود.

اما خشم چیست و چه ماهیتی دارد؟ چه عوامل و محرک‌هایی و با چه مکانیزمی بر ذهن ما اثر می‌گذارند و باعث شکل‌گیری هیجانات توأم با خشم می‌شوند؟ چگونه باید بین بروز خشم به شکل طبیعی و کارآمد و بروز خشم به شکل غیرطبیعی و ناکارآمد تفاوت و تمایز قائل شویم؟ آیا راهی وجود دارد که احساس خشم خود را کنترل کنیم و اجازه ندهیم به شکل هیجانات توأم با خشم و خشونت‌ورزی بروز کنند؟ خشونت‌ورزی چه تفاوتی با هیجان خشم دارد و کدام‌یک خطرناک‌تر است؟

این کتاب درصدد ارائه‌ی پاسخ‌هایی روشن، شفاف و کارآمد به سؤالات فوق است.

قسمتی از کتاب کنترل خشم:

اولین مکانیزم و سیستم تفکر و تحلیل، تفکر اتوماتیک است که کاملاً ناخودآگاه فعالیت می‌کند. فرایند عملکردی این نوع تفکر بدین شرح است که به محض رویارویی انسان با هر پدیده‌ای، در کمترین زمان، از طریق حواس پنج‌گانه اطلاعات و داده‌هایی را برای تحلیل و ارزیابی جمع‌آوری می‌کند. نکته‌ی مهمی که در همین‌جا باید به آن اشاره کرد این است که تفکر اتوماتیک به دلیل سرعت عمل بسیار بالا و خیره‌کننده‌ای که دارد، اصولاً علاقه‌ای هم برای وقت گذاشتن برای جمع‌آوری اطلاعات بیشتر و جامع‌تر ندارد و هرآنچه در لحظه یا در بازه‌ی زمانی نسبتاً کوتاهی از طریق حواس پنج‌گانه به دست آورده، یا در گذشته کسب کرده در ذهن نهادینه شده به‌طور جدی ملاک بررسی و تحلیل خود قرار می‌دهد.

برای این بررسی، تفکر اتوماتیک در کسری از ثانیه داده‌های به‌دست‌آورده را با داشته‌های بخش خودآگاه، مثل باورها، خاطرات، تجربیات، مطالعات و... مطابقت می‌دهد و بدین شکل به‌سرعت قضاوتی کلی را نیز شکل می‌دهد. این قضاوت معمولاً سه حالت را بیشتر شامل نمی‌شود: خوب یعنی در راستای تأمین نیازها و خواسته‌هاست، بد یعنی دربردارنده‌ی تهدید است و خنثی یعنی نه منفعت خاصی در آن است و نه تهدیدی.

وقتی تفکر اتوماتیک پدیده‌ای را بد و ناگوار ارزیابی کند، بسته به نوع تهدیدی که در آن احساس می‌کند، احساس خاص متناسب با آن مثل خشم، اندوه، ترس و... را شکل می‌دهد. از اینجا به بعد، اگر احساس شکل گرفته قدرتمند و شدید باشد، این احساس اولیه در مؤلفه‌ی شناختی و ادراکی به‌شدت روی سیستم تفکر اثر گذاشته و بخش ناخودآگاه ذهن را به قضاوتی متناسب با آن احساس و تهدید می‌رساند.

خرید کتاب کنترل خشم

در حال بارگزاری دیدگاه ها...
هیچ دیدگاهی برای این کالا نوشته نشده است.